Ablakjegyek

Feladatok
Templomunkon újabb sürgető munkálatokat kell elvégeznünk, csodálatos ólomüveg-ablakaink sajnos felújításra szorulnak. Az ablakok közti ólom „elhasználódott”, ezért az ablakok eldeformálódtak, az üvegek pedig szépen lassan kiesnek.
Egyes „nagykönyvek” szerint egy-egy ilyen ablakólom ötven, más „nagykönyvek” szerint száz évig tart. Ismereteim szerint az ágfalvi templom ablakai utoljára száztizenkettő évvel ezelőtt voltak ólmozva. Harminc-negyven évvel ezelőtt kisebb restaurálások voltak, de csak két-három ablakon. Az ablakokat tartó ólom tehát nagyon rossz állapotban van, és az üvegdarabok közül is elég sokat kell pótolni. Ami persze megint csak nem hagyományos ablaküveget jelent, hanem gyakran nehezen, külföldről beszerezhető üveget. Az ablakok felújítása ezért nem lesz olcsó mulatság. Presbitériumunk több árajánlatot bekérve választja ki a legolcsóbb és a legjobbnak tűnő árajánlatot.

Ha most nem mentjük meg ezeket az ólomüveg-ablakokat, akkor öt-hat éven belül legtöbbje már menthetetlen lesz, restaurálásukra nem lesz mód, de van olyan ablak is a karzaton, amelynek felújítása jó, ha néhány hetet várhat… Az idő tehát sürget bennünket.
Az összes üveg ólmozása minimum hét-nyolc milló forintnyi összegre rúg. 
A kapott árajánlatok között is hatalmas különbségek vannak. Megpróbálunk az összeg egy részére pályázni, de ez mindig „lutri”, és az idén semmiképpen nem is számíthatunk – még sikeres pályázat esetén sem – a pályázati összeg kifizetésére.

Nyilvános gyűjtés
Ahhoz, hogy a munkálatokat el tudjuk kezdeni, szükségünk lenne az Önök segítségére.
Presbitériumunk döntése szerint „nyilvános gyűjtésbe” kezdünk, ami azt jelenti, hogy az adományozó neve és az adomány összege rendszeres időközönként bekerülne megjelenő híreink közé. (Természetesen bárki kérheti, hogy a neve ne kerüljün nyilvánosságra. Ez esetben a névtelen adományozó megjelölés mellett csak az összeget szerepeltetjük.)

Ablakjegyek
Szeptember elsejétől ötezer forintos és ötven eurós „ablakjegyek” vásárlására is mód lesz. Szép „ablakjegyekkel” köszönnénk meg támogatóink nagylelkűségét. A jegyek vásárlására a lelkészi hivatalban és az Ágfalvi Takarékszövetkezetben, illetve istentiszteleteinket követően lesz mód.

Aki nagyobb - legalább százezer forintnyi összeggel tudná támogatni a felújítást -, ő az ablakpárkányra kapna egy réztáblát a nevével. Aki pedig egy-egy ablak teljes felújítási költségét vállalni tudná, annak nevét belegravíroznánk az ablaküvegbe. Ilyen üvegek máig vannak templomunkban a száztizenkét évvel ezelőtti támogatók nevével.

Köszönet
Bár ablakjegyek csak szeptembertől lesznek, a felújítást két ablakjegynyi összeggel, azaz 10.000 forinttal Lang Jánosné már támogatta.  Ezúttal is köszönjük a felajánlását.

Kérés
Kérjük, hogy aki tudja, támogassa templomunk felújítását!
Erős vár a mi Istenünk!
Az Ágfalvi Evangélikus Egyházközség presbitériuma nevében: Heinrichs Eszter lelkész