Igehirdetések

Megáldalak, hogy áldás legyél... - Vasárnapi tűnődések VII.

1Móz 12,2-3

Igehirdetés: 

Az anyák napja nem egyházi ünnep, de mivel legtöbbünk számára fontos nap, és május első vasárnapja miatt családi istentiszteleteinkkel egybe is esik, ilyentájt mindig megemlékezünk az édesanyákról, a nagymamákról és még a dédikről is. Régebben úgy képzeltem, hogy az anyák napja az idilli kisgyerekes családok ünnepe, viszont évek óta azt látom, hogy az idősek ugyanúgy meg tudnak hatódni ezen a n

A jó pásztor - Vasárnapi tűnődések VI.

Apcsel 20, 25-29

Igehirdetés: 

Aki Sopron felől Harkára utazik, az jól nyissa ki a szemét, mert sok gyönyörűséget láthat.  A falu előtti nagy dombról festői kép tárul elénk a településről, aztán néhány száz méterre onnan, az öreg tölgyekben gyönyörködhetünk, utána pedig van egy istálló, sok-sok kicsi és nagy báránnyal, egy igazi pásztorral és egy helyes fekete mudi kutyával.

A rózsaszínű és a fehér ruha... meg a kitelepítés - Vasárnapi tűnődések V.

"fehér ruha"

Igehirdetés: 

Tizenkét év után is teljesen elvarázsolnak azok a soproni és a Sopron környéki történetek, amiket  az idős emberek mesélnek. Velük beszélgetve olyan érzésem van, mintha megelevenednének a történelemkönyvek lapjai. A határmenti települések helyzetéből adódóan a 20. század szinte minden nagy eseményéről akad mifelénk egy-egy említésre méltó történet a családi legendáriumokban.

Húsvéti képtelenség - Vasárnapi tűnődések IV.

Jób 19, 25-26

Igehirdetés: 

"Képtelenség." Az egyik kortárs színházi társulat ezzel a címmel invitálja egy különleges alkalomra a leendő vendégeit. Azt ígéri nekik, hogy nem egy „kész“ színpadi alkotást kapnak, hanem ők is beléphetnek a színpadra, ami egy különös tér, és ahol beszéd nélkül, hangokkal, mozgással, gesztusokkal létrejön valami rendkívüli.

Tavaszi szél - Vasárnapi tűnődések III.

Jn 12,12-19

Igehirdetés: 

Az elmúlt évszázadokban valószínű, nem volt még rá példa, hogy egy virágvasárnapi istentisztelet elmaradt volna gyülekezetünkben. A húsvéti istentiszteletek hiányára meg még gondolni sem szeretnék... Virágvasárnap. Ágfalván is, Bánfalván is családi istentisztelet lenne. Bánfalván egy felnőttkeresztelővel.

Búg a neon, hallgat az Isten... Vasárnapi tűnődések II.

Zsid 10,19-25

Igehirdetés: 

„Amikor kemény időszakon mész át, és azon tűnődsz, hogy hol van Isten, emlékezz, a tanár mindig csendben van, mialatt a tesztet írjuk.“ Kenau Reeves 
Emlékeznek gyermekkoruk tesztjeire, vagy ahogyan annakidején hívtuk, témazáróira? Csukják be egy kicsit a szemüket és koncentráljanak az írásvetítő és a neoncsövek zúgására! Ugye hallják? :)

A nagy sárga veszedelem? - Vasárnapi tűnődések

Rm 7, 22-25

Igehirdetés: 

A héten Bánfalván jártam biciklis „kerítéslátogatáson“, ahol gyülekezetünk egyik oszlopos tagja, Ria "a nagy sárga veszedelemről“ mesélt, melyről nagyszüleitől hallott. A régi bánfalvi öregek - két nagy háborúval a hátuk mögött - azt jósolták unokáiknak, hogy nekik majd nem a háború, hanem a sárga veszedelem jut osztályrészül… Ria a sárga veszedelem kifejezést a Vuhanból érkezett vírus nevével,

Oldalak