Igehirdetések 2020

Titok...

… vigyázz: ne feledkezz meg az ÚRról, aki kihozott téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából! Az URat, a te Istenedet féld, őt tiszteld, és az ő nevére esküdj! 

Igehirdetés: 

Pénteken elköszöntem az ágfalvi nyolcadikosoktól. Helyesek, aranyosak voltak. Mikor mondtam nekik, hogy ne feledjék, hogy evangélikusok, ne feledjék, hová tartoznak, és azt sem, hogy hol vannak a gyökereik, megszólalt az egyik kisfiú: - Eszter néni, én ezt a hit-dolgot egyáltalán nem értem...

Boldog, félelemmentes karácsonyt!

Jn 7, 28-29

Igehirdetés: 

Egy kedves barátnőm és párja a napokban örökbefogadhatott egy kisbabát. Egy csodaszép kisfiút. Ők is, környezetük is teljes meghatottsággal csodálják a majdnem négy kilós kis gyönyörűséget. Én is elmorzsoltam néhány könnycseppet, amikor végignéztem a kis videót, amit kaptam tőlük – az idei év egyik legszebb karácsonyi ajándékaként.

Menthetetlen karácsony? Menthetetlenül karácsony... - Vasárnapi tűnődések II./5.

-

Igehirdetés: 

Már csak karnyújtásnyira van tőlünk az az ünnep, ami a keresztény világban szinte mindenkit megérint: hívőt, hitetlent, szegényt, gazdagot, gyereket, felnőttet, öreget... Ez az ünnep most egy olyan élethelyzetben talál minket, amit egy évvel ezelőtt el sem tudtunk képzelni.

Kincs, ami nincs - Kincs, ami megtart

Ne szégyelld hát a mi Urunkról szóló bizonyságtételt, se engem, az ő foglyát, hanem szenvedj velem együtt az evangéliumért, Isten ereje által. Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott

Igehirdetés: 

Emlékeznek a Kincs, ami nincs című filmre? Én nagyon jól... Gyerekkoromban legalább százszor láttam. Ezt a Pongo-Pongo szigeten játszódó történetet gondolatban mindig Vasegerszeghez, apai nagyszüleim falujához kötöm, ahol mi, gyerekek minden áldott disznóölésen ezt a filmet néztük.

A por siet. A kő ráér - Vasárnapi tűnődések II./3.

Legyetek tehát türelemmel, testvéreim, az Úr eljöveteléig. Íme, a földművelő várja a föld drága gyümölcsét, és türelmesen várja, amíg az korai és késői esőt kap.

Igehirdetés: 

Hittanórán az adventi koszorú eredetéről tanultunk. A jól ismert történetet az árvaházról, amelyben Wichern huszonnégy gyertyát tett egy szekérkerékre, és azon minden nap eggyel több gyertyát meggyújtott – egészen karácsonyig.

Ami megmarad... - Vasárnapi tűnődések II./2. - Advent első vasárnapján

Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magbó

Igehirdetés: 

Hét németországi év után az ember lánya egy kicsit „kocka” lesz... Azt hiszem, Berlinben ragadt rám az a vágy, hogy nekem mindig mindent előre tudnom kell. Tudom kell, mit, kivel és mikor... Amikor a németországi gyülekezeti élet adminisztratív oldalára gondolok, két szó jut eszembe először. A „vorbereiten” (előkészíteni) és a „planen” (tervezni).

Könnyű fehér ruhában - Vasárnapi tűnődések II./1.

9Ezek után láttam: íme, nagy sokaság volt ott, amelyet megszámlálni senki sem tudott, minden nemzetből és törzsből, népből és nyelvből; a trónus előtt és a Bárány előtt álltak fehér ruhába öltözve,

Igehirdetés: 

 József Attila egyik utolsó nagy verse a „Könnyű fehér ruhában”. Vágó Márta, Attila egykori szerelme így emlékezik vissza a vers megjelenésére: [Attila] „ruganyos, friss léptekkel, derűs arccal jött be, úgy nézett szét, mint aki hazajön hosszú távollét után. (...) - Én most adósságokat fizetek (...) mielőtt elmegyek. // – Elmész? Hová?

Oldalak